Thursday, August 27, 2015

Σερπατίνα Ψύξης

Για τις οινοποιήσεις του 2015 έφτιαξα μια σερπατίνα ψύξης από εύκαμπτο ανοξείδωτο σωλήνα. Η ποιότητα του χάλυβα είναι 304 αλλά στο εμπόριο υπάρχει και σε 316. Στις άκρες του σωλήνα προσαρμόστηκαν 2 θηλυκά ρακόρ για την εύκολη σύνδεση των σωληνώσεων. Την προσαρμογή μου την έκαναν στο κατάστημα υδραυλικών από 'που αγόρασα το σωλήνα. Το συνολικό μήκος του σωλήνα είναι 6m, η ονομαστική του διάμετρος 1/2'' (υπάρχει και σε μεγαλύτερες διαμέτρους) και το κόστος ήταν 32€.


Την διαμόρφωση της σερπατίνας την έκανα με τα χέρια τυλίγοντας σφιχτά την σωλήνα γύρω από ένα στρογγυλό σωλήνα από PVC.













Επέλεξα να διαμορφώσω με αυτόν τον τρόπο την σερπατίνα για να έρχεται σε επαφή με τα ανώτερα στρώματα του μούστου στα οπόια θα παρατηρούνται και οι υψηλότερες θερμοκρασίες.


Μελοντικά θα διαμορφώσω δύο οπές ψηλά στα πλαινά του δοχείου οινοποίηση για την έξοδο των σωλήνων από αυτές. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να κλείσει και το καπάκι κανονικά. Αν θέλω δε να το πάω ακόμη παραπέρα θα μπορούσα να ανοίξω δύο τρύπες χαμηλά και να προσαρμόσω την σερπάτίνα ώστε να βγάινει στεγανά από το δοχείο. Με αυτόν τον τρόπο όλόκληρη η σερπατίνα θα είναι εμβαπτισμένη στον μούστο / κρασί πράγμα που έχει τα εξής πλεονεκτήματα.


  1. Μεγαλύτερη επιφάνεια εναλλαγής θερμότητας
  2. Αποφυγή συμπυκνωμάτων στην επιφάνεια της σερπατίνας που δεν είναι εμβαπτισμένη στον μούστο.
  3. Δυνατότητα χρήσης πλωτήρα ελαίου ή πνευματικού υπό την προϋπόθεσή ότι θα έχει επιλεγεί σωστά το ύψος τοποθέτησης της σερπατίνας.

2 comments:

  1. Καλημέρα,

    έχω λατρέψει το blog σου, γύρισα στο χωριό και προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να φτιάξουμε κρασί με τον πατέρα μου, με κάποιες καλές και κάποιες όχι τοσο καλές χρονιές.

    Την καθαρότητα των σταφυλιών την έχουμε πετύχει, και φέτος θέλω να πετύχω και τις χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι τώρα βάζαμε σακούλες με πάγο/παγοκύστες).

    Έχω ακολουθήσει τα βήματα σου, και όλα καλά (τραβάω και φωτογραφίες, και μετά ίσως ανεβάσω και εγώ την δικιά μου εμπειρία), αλλά έχω κολλήσει με την ψύχτρα. Το πιο ασφαλές που θα ήταν ο ανοξείδωτος σωλήνας, αλλά έχει αρκετά αρνητικά για πρώτη χρονιά (δεν δουλεύεται απο εμάς, δεν τροποποιείται εύκολα, κοστίζει). Οπότε κοίταζα για χαλκοσωλήνα. Πιο φθηνός, αλλά και το βασικό: μπορώ να τον δουλέψω ο ίδιος. Όσο έχω ψάξει, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασφαλείας. Έχεις εσύ κάποια άλλη εμπειρία/γνώση;

    Είδα και εδώ που χρησιμοποιήσες τον ανοξείδωτο εύκαμπτο σωλήνα. Όμως αυτός δεν έχει μέσα πλαστικό σωλήνα (ώστε να εμποδίζει την ψύξη); Τα 6 μέτρα που είχες, ήταν αρκετά για την ψύξη; (οκ.. ξέρω ότι εξαρτάται και απο την θερμοκρασία του νερού ψύξης, και τον ογκο του δοχείου (αν και όπως το βλέπω... 100λίτρα πρέπει να είναι ε;)

    Ευχαριστώ πολύ
    Νίκος

    ReplyDelete
  2. Θα σου πρότεινα να μείνει μακριά από τον χαλκό. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται το σχετικό "θόλωμα του χαλκού" το οποίο εμφανίζεται στα λευκά κρασιά από χαλκό που χρησιμοποιείται κατά την καλλιέργεια (ραντίσματα) αλλά πότε δεν ξέρεις. Άλλωστε δεν έχω δει ποτέ μου ούτε ένα εξάρτημα οινοποίησης κατασκευασμένο από χαλκό. Κάποιος λόγος θα υπάρχει (και αυτός είναι μάλλον το σχετικό θόλωμα του κρασιού).

    Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε επίπεδο ερασιτεχνική/χωρικής/οικιακής οινοποίησης υπάρχουν διάφορες λύσεις άλλες με καλά και άλλες με μέτρια αποτελέσματα. Ενδεικτικά...

    1. Βρεγμένες λινάτσες γύρω από το δοχείο οινοποίησης σε αεριζόμενο χώρο.
    2. Μπουκάλια παγωμένο νερό και εναλλαγή τους όταν απαιτείται.
    3. το ανοικτό καπάκι στο δοχείο θα βοηθήσει στην απαγωγή θερμότητας αλλά θα χάσεις αλκοόλη (~0,5%vol) και πιθανώς αρώματα.

    Τον ανοξείδωτο σωλήνα που βλέπεις εδώ, φαντάζομαι ότι μπορείς να τον βρεις σε οποιοδήποτε μαγαζί με υδραυλικά είδη. Δεν έχει πλαστικό σωλήνα μέσα. Είναι μόνο ανοξείδωτο μέσα - έξω. Ζήτησε τους να σου τοποθετήσουν από ένα ρακόρ σε κάθε άκρη για να μπορείς να συνδέσεις υδραυλικά εξαρτήματα και να ενώσεις το λάστιχο για την παροχή νερού. Ο σωλήνας έχει στην επιφάνεια του διάφορες ενδείξεις τις οποίες φρόντισε να καθαρίσεις με οινόπνευμα πριν τον χρησιμοποιήσεις.

    Την συγκεκριμένη πατέντα την χρησιμοποίησα μια χρόνια μόνο αλλά δεν θυμάμαι να αντιμετώπισα πρόβλημα. Οι αναδεύσεις βοηθάνε στην καλύτερη, ταχύτερη και ομοιόμορφη ψύξη. Το δοχείο είναι όντως 100λιτ.

    Ελπίζω να σε βοήθησα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ReplyDelete