Sunday, February 19, 2017

Καθαρισμός Αντλίας (β' μέρος)

Από τον καθαρισμό της αντλίας όπως τον είχα περιγράψει στην προηγούμενη δημοσίευση, είχε μείνει μια εκκρεμότητα όσον αφορά την αντικατάσταση της τσιμούχας. Τσιμούχα είναι το στεγανοποιιτικό ελαστικό δαχτυλίδι που στεγανοποιεί την αντλία μη αφήνοντας το προς άντληση υγρό να περάσει στο χώρο του ηλεκτροκινητήρα. Η τσιμούχα λοιπόν, έχει μία εσοχή η οποία φιλοξενεί ένα ελατήριο για καλύτερη και μόνιμη επαφή της με τον άξονα. Στην περίπτωση της αντλίας μου, αυτό τον ελατήριο ήταν κατασκευασμένο από ΜΗ ανοξείδωτο χάλυβα με αποτέλεσμα να έχει σκουριάσει. Το ελατήριο αυτό βρίσκεται πίσω από την φτερωτή της αντλίας και δεν έρχεται σε άμεση ή συνεχή ας πούμε επαφή με το κρασί, δεν παύει όμως να αποτελεί πηγή μόλυνσης δεδομένου ότι η σκουριά με την υγρασία που "εγκλωβίζεται" στο σημείο να απλώνεται. Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογώ, τη τσιμούχα έπρεπε να αλλαχτεί. Για του λόγου το αληθές πιο κάτω, η παλιά τσιμούχα.






Για να βγει η τσιμούχα της αντλίας από την θέση της θέλει λίγη πίεση από την πίσω πλευρά δεδομένου ότι είναι σφηνωτή στην θέση της και όχι κολλημένη. Υπάρχει και μία πατούρα στην θέση της όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.





Δεδομένου ότι δεν έχω εμπειρία από τα συγκεκριμένα προϊόντα αποφάσισα να ξεκινήσω από το μαγαζί που αγόρασα την αντλία δεδομένου ότι ήταν μαγαζί υδραυλικών οπότε σκέφτηκα ότι θα έχω αυξημένες πιθανότητες να βρω ανταλλακτικά. Ανταλλακτικά βρήκα αλλά αυτά ήταν σε ένα σετ με όλα τα ελαστικά στοιχεια της αντλίας και είχαν την τσουχτερή τιμή των 10 ευρώ (με ΦΠΑ). Παραθέτω την σχετική φωτογραφία.




και η τσιμούχα...




Επειδή με έτρωγε η περιέργεια όμως, ήθελα να ψάξω στην αγορά για αγοράσω μόνο την τσιμούχα. Επισκεύτικα λοιπόν ένα κατάστημα με βιομηχανικά ήδη (ρουλεμάν, τσιμούχες, ιμάντες, λιπαντικά κλπ) . Εκεί λοιπόν πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν οι τσιμούχες και οι τσιμούχες viton οι οποίες έχουν αντοχή σε χημικά, υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά έχουν ανοξείδωτο ελατήριο. Αγόρασα μία στην τιμή των 3,5 ευρώ (+ΦΠΑ). Ιδού.






Στο ίδιο κατάστημα πληροφορήθηκα ότι η τσιμούχα που είχα αγοράσει στο σετ του κατασκευαστή της αντλίας (ναι το σετάκι με τα 10 ευρώ) ήταν συμβατική με ΜΗ ανοξείδωτο ελατήριο και θα ήταν θέμα χρόνου να σκουριάσει πάλι.
 

Μ' αυτά και μ' αυτά, η αντλία είναι πλέον έτοιμη να ξαναλειτουργίσει βρισκόμενη σε καλύτερη κατάσταση και από καινούρια.


No comments:

Post a Comment