Sunday, December 18, 2016

Ανοξείδωτες Δεξαμενές

Είναι γενικά αποδεκτό ότι μία καλή ερασιτεχνική οινοποίηση πρέπει να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Στην αγορά υπάρχει μία πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις διαθέσιμες χωρητικότητες που καλύπτουν τις ανάγκες μιας ερασιτεχνικής οινοποίησης. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι με την αγορά μιας ανοξείδωτης δεξαμενής θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα "υγιεινής" που έχουν οι λύσεις από πλαστικό και από ξύλο (βαρέλια) τα πράγματα στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ένα βασικό πρόβλημα που έχουν πολλές από τις ανοξείδωτες δεξαμενές είναι ότι έχουν διαμορφώσει την ένωση του πυθμένα με το κυλινδρικό τους τοίχωμα με την μέθοδο του "γυρίσματος". Με την μέθοδο αυτή η ένωση των δύο μεταλλικών επιφανειών γίνεται μηχανικά, γυρνώντας - διπλώνοντας την μία επιφάνεια μέσα στην άλλη. Από άποψη στεγανότητας όλα είναι καλά, όμως από την άποψη της υγειηνής τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Το δίπλωμα των δύο επιφανειών δημιουργεί εσοχές στις οποίες θα επικαθίσουν οι οινολάσπες, οι τρυγίες καθώς επίσης και διάφοροι μικροοργανισμοί και βακτήρια. Αν λοιπόν μετά το άδειασμα της δεξαμενής δεν γίνει άμεσα σχολαστικό καθάρισμα περιφεριακά του πυθμένα, όλα τα προαναφερόμενα ανεπιθύμητα υλικά θα "φωλιάζουν" στην εσοχή που έχει δημιουργηθεί από το "γύρισμα" των λαμαρινών. Αναλόγως δε και των συνθηκών αποθήκευσης (θερμοκρασία - υγρασία) οι επικαθίσεις αυτές είναι δυνητικά φορείς μόλυνσης της επόμενης οινοποίησης ή/και μετάγγισης. Βέβαια όσο και αν οι ανοξείδωτες επιφάνειες δεν βοηθούν στην ανάπτυξη ή διατήρηση των μικροοργανισμών και των μικροβίων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εγώ μιλάμε για "εσοχές" που ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής, τα μηχανήματα και τα τυχόν σφάλματα και αστοχίες στην γραμμή παραγωγή μπορούν να καταστούν ένα άριστό ¨καταφύγιο" όσον αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να προσεχθεί είναι η ποιότητα του κρουνού που συνοδεύει την ανοξείδωτη δεξαμενή. Υπό κανονικές συνθήκες θα περίμενε κανείς μία ανοξείδωτη δεξαμενή να συνοδεύεται και από έναν ανοξείδωτο κρουνό. Από την εμπειρία μου αυτό δεν συμβαίνει ποτέ ή καλύτερα δεν έχει συμβεί στις μέχρι τώρα αγορές μου. Στην καλύτερη περίπτωση ο κρουνός θα είναι επινικελωμένος και στην χειρότερη γαλβανισμένος. Παραθέτω πιο κάτω κάποιες φωτογραφίες του κρουνού από καινούρια δεξαμενή που χρησιμοποίησα για πρώτη φορά εφέτος. Η εν λόγω δεξαμενή "φιλοξένησε" για 3 μήνες μόνο λευκό κρασί θειωμένο ελάχιστα μία φορά πριν την αλκοολική ζύμωση και άλλη μία με την μετάγγιση του σε αυτήν.





Στην δεύτερη εικόνα φαίνεται χαρακτηριστικά ότι το μόνο εξάρτημα που είναι ανοξείδωτο, είναι η σφαίρα του μηχανισμού του κρουνού.

Σε περιπτώσεις που χρησιμοποίησα κρουνούς και ειδικά εξαρτήματα από ανοξείδωτο χάλυβα η εικόνα μετά από πολύμηνη επαφή του κρασιού με αυτά, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που φαίνεται στις πιο πάνω εικόνες.

Άλλη περίπτωση παρόμοιας διάβρωσης είχα όταν είχα αγοράσει ανοξείδωτο δοχείο με βιδωτό καπάκι. αυτά τα δοχεία συνήθως διαφημίζονται ότι προορίζονται για αποθήκευση λαδιού αν και σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται και ως λαδιού - κρασιού. Σκεφτικά ότι είναι μία καλή περίπτωση για την διατήρηση του κρασιού ώστε να αποφύγω τα προβλήματα που δημιουργούνται με την χρήση πνευματικών πλωτήρων η παραφινέλαιου. Που να φανταστώ όμως ότι μία οπή για την εισαγωγή αέρα στο δοχείο που βρίσκονταν στο καπάκι δεν ήταν από ανοξείδωτο υλικό. Ιδού η εικόνα από τον εσωτερική πλευρά.


Η επιφάνεια αυτή δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με το κρασί. Η εικόνα μας δείχνει πόσο δυνατή είναι η διάβρωση που προκαλείται από τους ατμούς του θειώδη ανυδρίτη σε μη ανοξείδωτες επιφάνειες. Παρόμοια εικόνα συνάντησα και άλλη μία φορά στην βίδα που συγκρατούσε το χερούλι από το καπάκι.

=== ============================================

Όσο λοιπόν αυτονόητη και αν φαίνεται να είναι η επιλογή μια ανοξείδωτης δεξαμενής στα πλαίσια μιας ερασιτεχνικής οινοποίησης, η αγορά της κρύβει παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.


Friday, November 18, 2016

Προζυμωτική Κρυοεχκύληση



Γενικά


Η Προζυμωτική Κρυοεκχύληση (ΠΚ) είναι μια διαδικασία κατά την διάρκεια της οινοποίησης κατά την οποία ο μούστος των σταφυλιών αφήνεται σε επαφή με του φλοιούς πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πρωταρχικός και ευρέως διαδεδομένος σκοπός της τεχνικής αυτής είναι η ενίσχυση ή/και βελτίωση του χρώματος του οίνου και η διαχείριση της τελικής γεύσης και του αρώματος του. Ψάχνοντας κανείς όμως λίγο περισσότερο, βλέπει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.


Η Διαδικασία


Η ΠΚ δεν είναι μια διαδικασία με αυστηρά προκαθορισμένο πρωτόκολλο. Διαφέρει ανάλογα με τον παραγωγό, την ποιότητα και το είδος της αρχική πρώτης ύλης και το ζητούμενο αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει ψύξη του γλεύκους με χρήση ξηρού πάγου ή/και εναλλακτων θερμότητας σε θερμοκρασίες περί τους 8-12oC. Αναφορές σε μεγαλύτερες θερμοκρασίας (π.χ. 15oC) δεν είναι σπάνιες. Η συμπαραμονή των φλοιών στο γλεύκος εκτείνεται από ένα διάστημα μερικών ωρών μέχρι αρκετές ημέρες. Έχουν αναφερθεί ΠΚ που έχουν διαρκέσει ακόμη και 30 (;) μέρες (Zoecklein, 2008). Σκοπός της είναι να εκχυλιστούν όσο το δυνατό περισσότερα συστατικά από το σταφύλι τα οποία είναι περισσότερο ευδιάλυτα στο νερό απ’ ότι στην αιθυλική αλκοόλη.


Η εκχύλιση αυτή θεωρείται ότι ενισχύει το φρουτώδες άρωμα του Οίνου δίνοντας του περισσότερα χαρακτηριστικά στοιχεία της ποικιλίας από την οποία προέρχεται. Με την ΠΚ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εκχυλίζονται οι σκληρές και επιθετικές ταννίνες των γιγαρτιών (κουκουτσιών).


Η ΠΚ πρέπει να γίνεται απουσία αλκοόλης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά το σπάσιμο των σταφυλιών και ταυτόχρονα να λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή της Αλκοολικής Ζύμωσης.


Η Ελληνική βιβλιογραφία.


Ο Σουφλερός στην οινολογία του δεν έχει αναφορά στην μέθοδο της ΠΖ. Στην περίπτωση της Λευκής Οινοποίησης αναφέρει την μέθοδο της ΠΖ η οποία ως μέθοδος διαφέρει κυρίως ως προς τις εφαρμοζόμενες θερμοκρασίες πρωτίστως και ως προς τους χρόνους εκχύλισης ως επακόλουθο. Οι ψηλότερες θερμοκρασίες της ΠΖ οδηγούν σε μικρότερους χρόνους (Σουφλερός, 2000).


Ο Τσακίρης κάνει μια μικρή αναφορά χωρίς να προχωράει σε ανάλυση του θέματος. Περιγράφει αδρά την διαδικασία δίνοντας θερμοκρασιακές τιμές (0oC) που απέχουν πολύ από αυτές που συναντάμε σήμερα στην διατιθέμενη βιβλιογραφία (Τσακίρης, 2008).


Αντίθετα ο Τσέτουρας αναφέρει ότι η μέθοδος της ΠΚ μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στην λευκή όσο και στην ερυθρά οινοποίηση με σημαντικές διαφοροποιήσεις. (Τσέτουρας, 2008). Έτσι λοιπόν για την ερυθρά οινοποίηση αναφέρει θερμοκρασίες 3-4oC και χρονική διάρκεια δύο ημερών. Αντίθετα στην λευκή οινοποίηση και στην μέθοδο που την αναφέρει ως Προζυμωτική Εκχύληση αναφέρει ως θερμοκρασιακό όριο τους 20oC και χρονικό διάστημα 10-18 ώρες. Τέλος ο ίδιος ως Κρυοεκχύληση στην λευκή οινοποίηση περιγράφει μία μέθοδο με ψύξη του σταφυλοπολτού σε θερμοκρασίες μικρότερος του μηδενός χωρίς να ορίζει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Στην ιστοσελίδα infowine αναφέρονται θερμοκρασίες 10-15oC και χρονικό διάστημα έως 24 ώρες (InfoWine, n.d.).



Ξενόγλωσση Βιβλιογραφία


Στο βιβλίο Handbook of Enology vol.1 ως μέσα καθυστέρησης της Αλκοολικής Ζύμωσης προτείνονται κατά τα γνωστά, η μείωση της θερμοκρασίας του γλεύκους, η προσθήκη SO2, και η καθυστέρηση εμβολισμού με επιλεγμένες ζύμες. Προχωρώντας πιο πέρα η προσθήκη ξηρού πάγου προτείνεται ως πιο «περίτεχνη» διαδικασία για την ΠΚ και αναφέρει της ψύξη του γλεύκους σε θερμοκρασία 5oC και παραμονή του σε αυτή για ένα χρονικό διάστημα 5-15 μέρες. Θα σημειώσω την αναφορά του συγγραφέα στην λέξη «θέρμανση» που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την επαναφορά της θερμοκρασίας μετά το τέλος της ΠΚ υπονοώντας έτσι ότι το χρονικό διάστημα από την λήξη της διαδικασίας της ΠΖ έως την έναρξη της Αλκοολικής Ζύμωσης δεν θα πρέπει να είναι εκτεταμένη προς αποφυγή μικροβιολογικών προβλημάτων (P. Rib´ereau-Gayon, D. Dubourdieu, B. Don`eche, & A. Lonvaud, 2006).


Η Molly L. Zook στην εργασία του (με αναφορά σε σχετική βιβλιογραφία) αναφέρει θερμοκρασίες της τάξης των 8-12oC με χρήση δεξαμενών διπλού τοιχώματος, προσθήκη 30-50mg/L SO2, και χρήση αδρανών αερίων για απογέμισμα των δεξαμενών οινοποίησης. Εναλλακτικά προτείνει την χρήση ξηρού πάγου, διαπιστώνοντας διαφορές στην τελική σύσταση της ζυμοχλωρίδας, με αυτήν που προκύπτει από την χρήση Ξηρού Πάγου να έχει μικρότερες συγκεντρώσεις ανεπιθύμητων ζυμών (Zook, 2011).


Ο Bruce Zoecklein αναφέρει χρονικές περιόδους για ΠΚ που φτάνουν έως και τις 30 μέρες ενώ όσον αφορά τις θερμοκρασίες σημειώνει ότι πρέπει να προτιμούνε αυτές που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων ζυμών και μικροοργανισμών θέτοντας ως τέτοιο όριο τους 10oC (Zoecklein, 2008).


Άλλες βιβλιογραφικές πηγές αναφέρουν:

Θερμοκρασίες 10-15oC για αρκετές ημέρες (Sacchi, Bisson, & Adams, 2005).

Θείωση με 30 εως 50 mg/L ανάλογα με το pH του γλεύκους kai θερμοκρασίες κάτω από 10oC για την παρεμπόδιση ανάπτυξης ανεπιθύμητων ζυμών (klokera) και γρήγορη αναθέρμανση του γλεύκους μετά το τέλος της ΠΖ για την γρήγορη διευκόλυνση της ανάπτυξης των επιθυμητών ζυμών (Henick, 2011).


Προϋποθέσεις


Για είναι επιτυχημένη ΠΚ και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την διαδικασία θα πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένες συνθήκες όπως:

  • Άριστη υγιεινή κατάσταση των Σταφυλιών.
  • Άριστη ωριμότητα κατά την επιλογή του Τρύγου.
  • Αποφυγή ανάπτυξης των άγριων ζυμών υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες (σπάσιμο σταφυλιών κατά την μεταφορά, μακρά αποθήκευση τους πριν το σπάσιμο κλπ.)
  • Ύπαρξη ικανού μηχανολογικού εξοπλισμού για την ταχεία ψύξη και διατήρηση του γλεύκους στην επιθυμητή θερμοκρασία (Murat & Gourraud).
  • Εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας καθ’ όλη τη διαδικασία.


Η ΠΚ θεωρείται ότι επηρεάζει μία σειρά από τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του κρασιού όπως:

  • Οι ζύμες (όσον αφορά και τον πληθυσμό τους αλλά και το είδος τους),
  • Η οξύτητα,
  • Το αφομοιώσιμο άζωτο,
  • Τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά.
  • Αφομοιώσιμο Άζωτο.

Έχει παρατηρηθεί ότι το Αφομοιώσιμο Άζωτο (ΑΖ) που περιέχεται σε μούστους προερχόμενους από την διαδικασία της ΠΚ είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που περιέχεται σε γλεύκη που παράχθηκαν με άμεση πίεση του σταφυλοπολτού. Πιο συγκεκριμένα σε γλεύκος λευκών σταφυλιών που υπέστη ΠΚ το αφομοιώσιμο άζωτο βρέθηκε να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, 18% περισσότερο σε σχέση με το μέτριο επίπεδο συγκέντρωσης αυτού που προήλθε μετά από σπάσιμο και άμεση πίεση των σταφυλιών (Zhang, Petersen, Liu, & Toldam-Andersen, 2015).


Ζύμες


Κατά την διάρκεια της ΠΚ και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, οι ζύμες του γένους Saccharomyces αδρανοποιούνται ή και καταστρέφονται σε περίπτωση ακραίων ρυθμών πτώσης της θερμοκρασίας με τη χρήση ξηρού πάγου. Υπάρχουν όμως άλλα γένη ζυμομυκήτων που επιβιώνουν ή ακόμη και αναπτύσσονται σε θερμοκρασίας περί τους 10oC και τα οποία σύμφωνα με κάποιες μελέτες μπορούν να συνεισφέρουν στην αρωματική δομή του οίνου. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ζύμες αυτές μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στο τελικό γευσιγνωστικό αποτέλεσμα (Romano, Fiore, Paraggio, Caruso, & Capece, 2003) (Zook, 2011). Αντίθετα κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η αυξημένη παραγωγή του ανεπιθύμητου ακετονικού οξέος και των εστέρων του που παράγονται από αυτές τις ζύμες σε συνδυασμό με την τυχόν αυξημένη πληθυσμιακή παρουσία των ζυμών αυτώ κατά την αλκοολική ζύμωση μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωματικούς οίνους ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οίνων που προέρχονται από «τραυματισμένα» σταφύλια (Henick-Kling, 2011).


Για τον καλύτερο έλεγχο την ζυμοχλωρίδας κατά την διάρκεια της ΠΚ προτείνονται διάφορες τεχνικές όπως:

  • Η ταχεία αλλά όχι βίαιη πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα που να μην επιτρέπουν την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων ζυμών ή/και βακτηρίων.
  • Η προσθήκη Θειώδη Ανυδρίτη σε ποσότητα 30-50mg/L
  • Η προσθήκη αδρανούς αερίου για την πλήρωση των δεξαμενών
  • Η ταχεία άλλα όχι βίαιη επαναφορά της θερμοκρασίας στην επιθυμητή για την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης.
  • Ο εμβολιασμός με τις τεχνολογικά επιθυμητές ζύμες με σταδιακή και προσεκτική προσαρμογή των ζυμών στα θερμοκρασιακά επίπεδα της ΠΚ ούτως ώστε αυτές να μην υποστούν «θερμικό σοκ» και να παραμείνουν βιώσιμες σε αυτό το περιβάλλον.


Χρωματική Ένταση


Ένας από τους βασικούς λόγους που ένας οινοποιός επιλέγει να εφαρμόσει την μέθοδο της ΠΖ είναι γιατί θεωρείτε ότι η ΠΖ βελτιώνει το χρώμα κάτι που μπορεί να είναι επιθυμητό ιδιαίτερα στην ερυθρά οινοποίηση. Διαβάζοντας όμως προσεκτικά την εξειδικευμένη βιβλιογραφία, το συμπέρασμα είναι ότι αυτό φαίνεται να είναι ένας μύθος. Δεν έχει αποδειχθεί ότι η ΠΚ συνεισφέρει στη βελτίωση του χρώματος των ερυθρών οίνων και όπου ή όποτε αυτό συμβαίνει δεν είναι σίγουρο ότι η βελτίωση αυτή θα διατηρηθεί κατά την διάρκεια την παλαίωσης.


Πιο συγκεκριμένα στα συμπεράσματα σχετικής βιβλιογραφίας αναφέρεται επί λέξη αναφέρει ότι «… δεν υπήρχαν διαφορές χρώματος μεταξύ των οίνων που είχαν ή δεν είχαν υποστεί ΠΖ» (Zook, 2011).

Επίσης σε άλλες εργασίες υπάρχουν αναφορές ότι:

  • «…οι διαφορά στην συγκέντρωση των ανθοκυανινών εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της παλαίωσης» (Heatherbell, Dicey, Goldsworthy, & Vanhanen, 1996).
  • «Για το Pinot Noir τα αποτελέσματα που λαμβάνονται δείχνουν σταθερά ότι η ΠΚ από μόνη της είτε έχει καμία επίδραση είτε αρνητική επίδραση στην φαινολική σύνθεση του οίνου» (Sacchi, Bisson, & Adams, 2005).
  • Άλλα πειράματα επιβεβαιώνουν την αρνητική επίδραση της ΠΚ για Pinot noir: κρασιά που έγιναν με ΠΚ ήταν χαμηλότερα σε ανθοκυανίνη, ένταση χρώματος, και φλαβονόλες (Watson, Price, & Valladao, 1995).


Ένταση αρώματος


Οι διαφοροποιήσεις ως προς το αρωματικό δυναμικό των οίνων που έχουν προέλθει από την διαδικασία της ΠΚ φαίνεται αν οφείλονται στην άμεσα εκχύλιση αρωματικών ενώσεων από τους φλοιούς των σταφυλιών και έμμεσα στη δράση των ζυμών που παραμένουν ενεργές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ΠΚ.


pH


Η σαφής απελευθέρωση του καλίου (Κ) από τον φλοιό των ραγών κατά την ΠΚ επηρεάζει την Ολική Οξύτητα και το pH των οίνων (Σουφλερός, 2000). Παρατηρείται λοιπόν μια αύξηση του pH με αντίστοιχη μείωση της Ολικής Οξύτητας σε οίνους τα γλεύκη των οποίων έχουν υποστεί ΠΚ σε σχέση με αυτούς που παράγονται με την διαδικασία της κλασσικής λευκής οινοποίησης.



Προζυμωτική Κρυοεκχύληση και Ερασιτεχνική Οινοποίηση.


Στα πλαίσια μιας ερασιτεχνικής οινοποίησης και εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός ή/και τα μέσα, μία οινοποίηση με εφαρμογή της μεθόδου αυτής θα παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον. Φυσικά τα ελάχιστα μέσα ανίχνευσης και αντιμετώπισης κινδύνων που διαθέτει ένας ερασιτέχνης οινοποιός θα πρέπει να τον κάνουν να είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στην μέθοδο της ΠΚ και αυτή να εφαρμόζεται μόνο όταν είναι σίγουρος για την υγιεινής και την σωστή ωριμότητα της πρώτης ύλης.


Αξιολογώντας τις επιδράσεις που έχει η ΠΚ στα γλεύκη και στον παραγόμενο οίνο, μια πρώτη πολύ σημαντική επίδραση είναι η σαφής αύξηση του αφομοιώσιμου αζώτου στο γλεύκος. Η αύξηση αυτή δυνητικά μπορεί να επιτρέψει μια απρόσκοπτη και ομαλή ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης χωρίς την προσθήκη χημικών σκευασμάτων (φωσφορικό διαμμώνιο κ.α.) για την θρέψη των ζυμών ειδικά στις περιπτώσεις της λευκής οινοποίησης.


Μία δεύτερη τεχνολογικά ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση έχει να κάνει με την αύξηση του pH του οίνου. Οίνοι που προέρχονται από ορεινούς αμπελώνες ή και από περιοχές που παράγουν οίνους με υψηλή οξύτητα μπορούν να ωφεληθούν από την αύξηση του pH μέσω της ΠΚ χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν χημικές μέθοδοι για την μείωση της οξύτητας (προσθήκη ανθρακικού ασβεστίου κ.α.) που άλλωστε αλλοιώνουν και τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του οίνου. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ερυθρά οινοποίηση όπου ενδεχόμενη διενέργεια και της Μηλογαλακτικής Ζύμωσης οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της οξύτητας (αύξηση του pH).


Όσον αφορά την ενίσχυση της χρωματικής έντασης, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές πήγες εάν και εφόσον αυτή επιτευχθεί με την διενέργεια της ΠΚ δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθεί και κατά την παλαίωση του οίνου, οίνοι φτιαγμένοι στα πλαίσια μιας ερασιτεχνικής οινοποίησης οι οποίοι θα καταναλωθούν σχετικά νέοι φαίνεται να ωφελούνται από την ΠΚ.


Τέλος, ένας κίνδυνος που φαίνεται να προκύπτει από μία προκύπτει σε μία ερασιτεχνική οινοποίηση με εφαρμογή της μεθόδου της ΠΚ και ταυτόχρονα την επιλογή ζύμωσης με ιθαγενείς ζύμες είναι η πιθανή επικράτηση ανεπιθύμητων ζυμών οι οποίες θα αναπτυχθούν κατά την ΠΚ και πιθανά να επικρατήσουν έναντι των επιθυμητών. Τα εργαλεία που υπάρχουν για τον έλεγχο της ζυμοχλωρίδας αναπτύχθηκαν πιο πάνω και η εφαρμογή του από τον ερασιτέχνη οινοποιό θα πρέπει να είναι σχολαστική σε περίπτωση που επιλέξει να οινοποιήσει με εφαρμογή ΠΚ. Πιο κρίσιμη φαίνεται να είναι η δυνατότητα ψύξης στην κατάλληλη θερμοκρασία καθώς επίσης και ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί η θερμοκρασία αυτή.




Αναφορές

Heatherbell, D., Dicey, M., Goldsworthy, S., & Vanhanen, L. (1996). Effect of cold maceration on the composition, color, and flavor of Pinot noir wine.

Henick, T. (2011). Note to Cold Soak. Ανάκτηση από WSU Viticulture and Enology: http://wine.wsu.edu/research-extension/2011/10/note-to-cold-soak/

Henick-Kling, T. (2011). Note to Cold Soak. Ανάκτηση από Washington State University: Viticulture and Enology: http://wine.wsu.edu/research-extension/2011/10/note-to-cold-soak/

InfoWine. (n.d.). Κρυοεκχύλιση. Ανάκτηση από InfoWine: http://www.infowine.gr/el/winepedia/enology/vinification/?nid=531

Murat, M.-L., & Gourraud, C. (n.d.). Prefermentation maceration in red winemaking: Risk control and alternatives.

P. Rib´ereau-Gayon, D. Dubourdieu, B. Don`eche, & A. Lonvaud. (2006). Handbook of Enology (2 εκδ.).

Romano, P., Fiore, C., Paraggio, M., Caruso, M., & Capece, A. (2003). Function of yeast species and strains in wine flavour. International Journal of Food Microbiology.

Sacchi, K. L., Bisson, L. F., & Adams, a. D. (2005). A Review of the Effect of Winemaking Techniques on Phenolic Extraction in Red Wines.

Watson, B., Price, S., & Valladao, M. (1995). Effect of fermentation practices on anthocyanin and phenolic composition og Pinot Noir wines.

Zhang, S., Petersen, M. A., Liu, J., & Toldam-Andersen, T. B. (2015). Influence of Pre-Fermentation Treatments on Wine Volatile and Sensory Profile of the New Disease Tolerant Cultivar Solaris. Molecules.

Zoecklein, B. (2008). Enology Notes #139.

Zook, M. L. (2011). Impact of pre-fermentation maceration techniques on yeast populations and color of Pinot noir wine (Thesis). Oregon.

Σουφλερός. (2000). Οινολογία: Επιστήμη Και Τεχνογνωσία. Θεσσαλονίκη: Θεσσαλονίκη.

Τσακίρης, Α. Ν. (2008). Οινολογία : Από το σταφύλι στο κρασί (8 εκδ.). Ψύχαλος.

Τσέτουρας, Π. Λ. (2008). Οινοτεχνία : Η επιστήμη του κρασιού στην πράξη (2 εκδ.). Σταμούλη Α.Ε.




Friday, November 4, 2016

Wednesday, November 2, 2016

Π.Ο.Π. Νεμέα.

Πιο κάτω αντιγράφω ένα κείμενο που το βρήκα στην Προδιαγραφή της Π.Ο.Π. Νεμέα και περιέχει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Σταφύλι, το Κρασί και την Περιοχή.

======================================================================




Λεπτομέρειες της γεωγραφικής περιοχής
Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή για το προϊόν κατηγορίας 1 (Οίνος)

α.    Ποιότητα
Η ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρείται ως η ευγενέστερη ποικιλία της Νοτίου Ελλάδας. Είναι μία πολυδυναμική ποικιλία η οποία μπορεί να δώσει εξαιρετικούς οίνους με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μία ευρεία γκάμα: ερυθρούς φρέσκους  και παλαιωμένους, ξηρούς, ημίγλυκους, γλυκούς καθώς και ερυθρωπούς, ακόμα και λευκούς από ερυθρά σταφύλια.  Από τις αρχές του 20ου αιώνα αναγνωρίζεται ότι ο «ΝΕΜΕΑ» είναι από τους πιο ποιοτικούς ερυθρούς οίνους της Ελλάδας, αποτελώντας μαζί με το Ξινόμαυρο την εμπροσθοφυλακή των ελληνικών ερυθρών οίνων Π.Ο.Π.             Η ποιοτική αυτή φήμη των οίνων της Νεμέας βρίσκεται μέσα στη φιλοσοφία του  νόμου 5506/1932 και της πρώτης Υπουργικής απόφασης αριθ.110822/16.09.32 που αναγνωρίζουν και προστατεύουν τους πρώτους  ελληνικούς οίνους ονομασίας προέλευσης.
Ο «ΝΕΜΕΑ – Π.Ο.Π.» είναι ένα κρασί που κάθε χρόνος που περνά κερδίζει σε ποιότητα, ένα κρασί που ζει πολλά χρόνια. Αυτή η ιδιότητά του, σπάνια για ελληνικά κρασιά, το κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων κρασιών σε παγκόσμια κλίμακα.
     Στις ημέρες μας, προκειμένου να διασφαλισθεί ο δεσμός των οίνων Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ με την ποιότητα, οι οίνοι κάθε χρονιάς υποβάλλονται σε οργανοληπτική εξέταση από θεσμοθετημένη επιτροπή. Οίνοι που δεν ανταποκρίνονται στις σχετικές προδιαγραφές, δεν μπορούν να διατεθούν ως οίνοι Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ.
β.    Ιστορικός δεσμός
Η καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, που αποτελείται από τους αμπελώνες 10 κοινοτήτων του Δήμου Νεμέας, λεγόταν στην κλασσική αρχαιότητα «Φλιασία χώρα». Στους αμπελώνες της καλλιεργείτο η Φλιασία άμπελος, από σταφύλια της οποίας παραγόταν ο Φλιάσιος οίνος (Αντιφάνης στον Αθηναίον  Ι   29 e-f).
Η πόλη – κράτος Φλιούς έκοψε νομίσματα με σύμβολα του Διονύσου, θεού της Αμπέλου και του Οίνου. Εξάλλου ο Φλίας, οικιστής της πόλης – κράτους Φλιούς, αναφέρεται στις πηγές ως πλούσιος χάρη στ’ αμπέλια που είχε χαρίσει στην περιοχή ο πατέρας του Διόνυσος (Απολλώνιος ο Ρόδιος, Αργοναυτικά Ι 115-117).
Ο Φλιάσιος οίνος ήταν γνωστός σ’ ένα «διεθνές» κοινό, που συνέρρεε στους αγώνες της γειτονικής Νεμέας, ένας από τους τέσσερις πανελλήνιους αγώνες της ελληνικής αρχαιότητας (Ολύμπια, Πύθια, Ίσθμια, Νέμεα). Δεδομένου ότι η ιερή κοιλάδα της Νεμέας, όπου ο μεγαλοπρεπής ναός του Νέμειου Δία, δεν κατοικείτο, στην «ιερά πανήγυριν των Νεμείων αγώνων», όπου έρεε άφθονο το κρασί, όπως σε όλα τα πανηγύρια, έπιναν τον οίνο της γειτονικής Φλιασίας.
Η πόλη Φλιούς επέζησε στους ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Όμως τον 13ο αι., λόγω των επιδρομών (Γότθοι, Σλαύοι), οι πληθυσμοί αποσύρονταν από τις πεδινές περιοχές και οι οικισμοί χτίζονταν πάνω ή γύρω σε απόκρημνα υψώματα. Το ίδιο συνέβη και με τους κατοίκους της Φλιασίας χώρας, που συγκεντρώθηκαν γύρω και πάνω στο βουνό Πολύφεγγος, που δεσπόζει της κοιλάδας, δημιουργώντας δυο οικισμούς: τον πάνω και κάτω Άγιο Γεώργιο.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο κάτω Άγιος Γεώργιος εξελίχθηκε σε μεγαλοχώρι. Από κατάστιχα της Φραγκοκρατίας, Τουρκοκρατίας και Βενετοκρατίας, προκύπτει ότι ο Άγιος Γεώργιος και τα γύρω χωριά είχαν ως κύριες καλλιέργειες τα δημητριακά και τα αμπέλια. Το κρασί ήταν το «κυριώτατον» προϊόν γιατί ήταν πλουτοπαραγωγό ως εμπορεύσιμο. Τα χρόνια εκείνα ήταν φυσικό ν’ αλλάξει όνομα και ο Φλιάσιος οίνος, που έγινε Αγιωργίτικο κρασί, η δε Φλιασία άμπελος «μεταβαφτίσθηκε» σε Αγιωργίτικο σταφύλι.
Το 1834, όταν συστήθηκαν οι πρώτες μονάδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ελληνικού κράτους, στην περιοχή δημιουργήθηκαν δυο δήμοι: ο δήμος Φλιούντος και ο δήμος Νεμέας, που είχε έδρα τον Άγιο Γεώργιο. Το 1840, όταν έγιναν οι πρώτες συγχωνεύσεις δήμων, ο δήμος Φλιούντος προσαρτήθηκε στο δήμο Νεμέας και ο Άγιος Γεώργιος μετονομάστηκε το 1923 σε Νεμέα.
Το σταφύλι και το κρασί εξακολούθησαν να λέγονται Αγιωργίτικο, από το παλαιό όνομα του χωριού. Το κρασί του Αγιώργη, “μαύρο, δυνατό, το καλύτερο κρασί του Μοριά”, το βρίσκουμε να αναφέρεται σε πολλά ταξιδιωτικά ξένα περιηγητικά του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και σε πολλά βιβλία ελληνικά (ιστορικά, γεωγραφικά, λαογραφικά) του 19ου αι.
Όμως ενώ το σταφύλι λέγεται ακόμη και σήμερα Αγιωργίτικο, το κρασί, που ήδη από τα μέσα του 19ου αι, άρχισε να φέρει το όνομα του δήμου, έγινε Νεμεάτικο.
Δεδομένου ότι το Φλιάσιον πεδίον της αρχαιότητας, - το οροπέδιο της σύγχρονης Νεμέας- περιβάλλεται από πανύψηλα βουνά και η έλλειψη αμαξωτών δρόμων μέχρι και το 1960, καθιστούσε δύσκολες τις επικοινωνίες, αλλά και το γεγονός ότι η ποικιλία αμπέλου Αγιωργίτικο δεν καλλιεργείτο – μέχρι τα τελευταία 15 χρόνια – σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας ή σε άλλη ξένη χώρα, θεωρείται δίκαια αυτόχθονη ποικιλία, με βαθιές ρίζες στο χρόνο.
Όπως προκύπτει από ένα επιστημονικό βιβλίο (ελληνικά, αγγλικά) με τίτλο «Νεμέα: Διός και Διονύσου χώρα ερατεινή», Αθήνα 2011, στο οποίο δημοσιεύονται 14 μελέτες Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων ερευνητών, που καλύπτουν 28 αιώνες ιστορίας, το τοπωνύμιο Νεμέα αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό οινοπέδιο (terroir).            
γ.    Πολιτιστικός, κοινωνικός & οικονομικός δεσμός
Το αμπέλι και το κρασί είναι άρρηκτα δεμένα με την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων της περιοχής της Νεμέας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για την περιοχή της Νεμέας, το κρασί και η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής ζωής και συνεκτικό ιστό για τη διαμόρφωση όλης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής του κοινωνικού συνόλου.
Ο οίνος από τη Νεμέα αποτελεί από την αρχαιότητα προϊόν εμπορικών συναλλαγών των κατοίκων της Αρχαίας Φλιασίας με τις υπόλοιπες Πόλεις-Κράτη στην Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα όπου πλέον ο Π.Ο.Π. Νεμέα εξάγεται σε πολλές χώρες εκτός Ελλάδας.
Στο σύνολο των 10.000 κατοίκων του δήμου Νεμέας σήμερα, οι αμπελοκαλλιεργητές ξεπερνούν τους 3.500, γεγονός που καταδεικνύει πως ο ενεργά εργαζόμενος πληθυσμός της περιοχής ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια είτε ως αποκλειστική είτε ως δεύτερη απασχόληση.
Ο οίνος από τη Νεμέα αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών και των εκδηλώσεων των κατοίκων της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός των ‘Μεγάλων Ημερών Νεμέας’ σε ετήσια βάση έχει πλέον καθιερωθεί και εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοτουριστικά γεγονότα της Ελλάδας.
Οι οίνοι ΠΟΠ Νεμέα κατακτούν με την ποιότητα και τον χαρακτήρα τους εκτός από το καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας και τους απαιτητικούς καταναλώτες της Ε.Ε αλλά και μέσα από τα στρατηγικό σχέδιο προώθησης του ελληνικού κρασιού και τους καταναλωτές τρίτων χωρών με αιχμή του δόρατος τις Η.Π.Α.   

δ.    Γεωγραφικό περιβάλλον και γεωγραφική προέλευση
Η ζώνη παραγωγής είναι αρκετά εκτεταμένη αρχίζοντας από υψόμετρο 200 μέτρων και φθάνοντας μέχρι τα 850 μέτρα. Οι περισσότεροι αμπελώνες της περιοχής εκτείνονται σε πλαγιές. Το κλίμα της περιοχής είναι το τυπικό μεσογειακό κλίμα, με μέση ετήσια θερμοκρασία 17°C,  και μέση ετήσια βροχόπτωση 750mm. Τα εδάφη των αμπελώνων είναι μέσης περιεκτικότητας σε οργανική ουσία, με μέτρια αλκαλικά pH, και με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο.
Η ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρείται ως η ευγενέστερη ποικιλία της Νοτίου Ελλάδας. Είναι μία πολυδυναμική ποικιλία η οποία μπορεί να δώσει εξαιρετικούς οίνους με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μία ευρεία γκάμα: ερυθρούς φρέσκους  και παλαιωμένους, ξηρούς, ημίγλυκους, γλυκούς καθώς και ερυθρωπούς, ακόμα και λευκούς από ερυθρά σταφύλια.  Από τις αρχές του 20ου αιώνα αναγνωρίζεται ότι ο «ΝΕΜΕΑ» είναι από τους πιο ποιοτικούς ερυθρούς οίνους της Ελλάδας, αποτελώντας μαζί με το Ξινόμαυρο την εμπροσθοφυλακή των ελληνικών ερυθρών οίνων Π.Ο.Π.             Η ποιοτική αυτή φήμη των οίνων της Νεμέας βρίσκεται μέσα στη φιλοσοφία του  νόμου 5506/1932 και της πρώτης Υπουργικής απόφασης αριθ.110822/16.09.32 που αναγνωρίζουν και προστατεύουν τους πρώτους  ελληνικούς οίνους ονομασίας προέλευσης.

Λεπτομέρειες του προϊόντος
Η ποιότητα των οίνων ΠΟΠ Νεμέα οφείλεται εκτός από την μοναδικότητα της ποκιλίας και στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, αυτό που εν συντομία καλούμε terroir, οι οποίες καθορίζουν το μικροκλίμα της ζώνης όπου ευδοκιμεί η ποικιλία. Η αμπελοοινική ζώνη της Νεμέας εκτείνεται σε υψόμετρο 200-850 μέτρα. Δεν είναι απόλυτα ενιαία αλλά διαιρείται σε τρεις υποζώνες με μικρές αλλά καθοριστικής σημασίας μικροκλιματικές διαφορές, με αποτέλεσμα τα σταφύλια που συγκομίζονται να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς το χρόνο συγκομιδής τους, την ένταση του χρώματος, την οξύτητα κλπ. και ανάλογα  να είναι επιδεκτικά για την παραγωγή διαφορετικών τύπων οίνων. Στη πρώτη ζώνη (ορεινή) κατατάσσονται αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 550-850 μέτρα. Στους αμπελώνες αυτούς παρατηρείται οψίμιση της παραγωγής με καθυστέρηση στην ωρίμανση των σταφυλιών σε σχέση με τους αμπελώνες των άλλων δύο ζωνών. Η δεύτερη ζώνη (ημιορεινή) περιλαμβάνει τις πλαγιές και εκτείνεται σε υψόμετρο 320-550 μέτρα ενώ η τρίτη ζώνη (πεδινή) περιλαμβάνει αμπελώνες σε υψόμετρο 200-320 μέτρα. Ο τρυγητός ξεκινάει περίπου μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη στην πεδινή ζώνη όπου τότε έχει ολοκληρωθεί και η ωρίμανση των σταφυλιών. Ακολουθεί η ημιορεινή και 20-25 αργότερα μέρες η ορεινή ζώνη.
Η ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρείται ως η ευγενέστερη ποικιλία της Νοτίου Ελλάδας. Είναι μία πολυδυναμική ποικιλία η οποία μπορεί να δώσει εξαιρετικούς οίνους με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μία ευρεία γκάμα: ερυθρούς φρέσκους  και παλαιωμένους, ξηρούς, ημίγλυκους, γλυκούς καθώς και ερυθρωπούς. Από τις αρχές του 20ου αιώνα αναγνωρίζεται ότι ο «ΝΕΜΕΑ» είναι από τους πιο ποιοτικούς ερυθρούς οίνους της Ελλάδας, αποτελώντας μαζί με το Ξινόμαυρο την εμπροσθοφυλακή των ελληνικών ερυθρών οίνων Π.Ο.Π.             Η ποιοτική αυτή φήμη των οίνων της Νεμέας βρίσκεται μέσα στη φιλοσοφία του  νόμου 5506/1932 και της πρώτης Υπουργικής απόφασης αριθ.110822/16.09.32 που αναγνωρίζουν και προστατεύουν τους πρώτους  ελληνικούς οίνους ονομασίας προέλευσης.
Ο «ΝΕΜΕΑ – Π.Ο.Π.» είναι ένα κρασί που κάθε χρόνος που περνά κερδίζει σε ποιότητα, ένα κρασί που ζει πολλά χρόνια. Αυτή η ιδιότητά του, σπάνια για ελληνικά κρασιά, το κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων κρασιών σε παγκόσμια κλίμακα.
     Στις ημέρες μας, προκειμένου να διασφαλισθεί ο δεσμός των οίνων Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ με την ποιότητα, οι οίνοι κάθε χρονιάς υποβάλλονται σε οργανοληπτική εξέταση από θεσμοθετημένη επιτροπή. Οίνοι που δεν ανταποκρίνονται στις σχετικές προδιαγραφές, δεν μπορούν να διατεθούν ως οίνοι Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ.