Thursday, May 10, 2018

Ζωή σε λόγου μας







Αιωνία του η μνήμη, να ζήσουμε να το θυμόμαστε.



Άνοιξα εχθές ένα μπουκάλι και η μυρωδιά του φελλού ήταν εντονότατη και ενοχλητική. Απ' ότι διαβάζω δεν υπάρχει γιατρειά. Κρίμα γιατί ήταν η πιο ντελικάτη και αρωματική οινοποίηση που είχα κάνει μέχρι τώρα. Τριάντα μπουκάλια περίπου πάνε για πέταμα.

11 comments:

  1. Γιατί για πέταμα φίλε μου;Δέν βάζεις γλυκάδι στην αντράκλα σου ;

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Εκτός της οινοποίησης μεγάλο ενδιαφέρον έχει και οξοποίηση.Δεδομένου ότι το ξύδι(γλυκάδι) είναι ο μάγος της αντράκλας(γλιστρίδας) δεν θάπρεπε να σε στενοχωρεί η παραπάνω αποτυχία. Εξάλου η μυρωδιά του φελλού είναι απίθανο να περνούσε στο γλυκάδι.Τα εύσημά μου και για το άρθρο σου για την ψύξη του γλεύκους.

      Delete
  3. Σε ευχαριστώ και για τις διευκρινήσεις και για τα ...εύσημα. Αν έχεις να μου δώσεις κάποιες συμβουλές για οξοποίηση καλοδεχούμενες μιας και όσες φορές έχω προσπαθήσει δεν είχα κάποιο ιδιαίτερα καλό αποτελεσμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ένα δοχείο(κατά προτίμηση βαρελάκι ξύλινο) η γυάλινο η ανοξείδωτο,ποτέ πλαστικό,βάζεις 1 ποτήρι του κρασιού ''μάνα'' δηλαδή λάσπη από άλλο ξυδοβάρελο,και κρασί- κατά το δυνατόν αθείωτο- η αν δεν έχεις θειωμένο το οποίο έχεις αφήσει αρκετό καιρό ανοικτό ώστε να χάσει όσο το δυνατόν περισσότερο θείο γίνεται.Όλα τα υπόλοιπα τα κάνει η φύση.Πρέπει να υπάρχει είσοδος για αέρα ώστε να γίνει η οξείδωση με πολύ ψιλή σίτα για να μην μπαίνουν τα μυγάκια.Μετά από λίγο καιρό ανάλογα την θερμοκρασία και τη ζωτικότητα της μαγιάς έχεις ένα ξύδι πολύ δυνατό -ανάλογα βέβαια και τους βαθμούς του κρασιού πού χρησιμοποίησες. Όχι βέβαια λαμπικαρισμένο σαν τα αγοραστά αλλά πιο αρωματικό και φυσικά από το δικό σου κρασί. Στόν τόπο πού ζώ επειδή τα κρασιά τα λιάζανε το ξύδι έβγαινε γλυκό-κάτι σαν βαλσάμικο-εξού και το ''γλυκάδι''.

      Delete
    2. Κάτι μάθαμε και σήμερα.Θα ήθελα να μάθω σε ποιες περιοχές χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένες λέξεις,μην μείνω με την απορία.Αλεξανδρος.

      Delete
    3. Στο νησί της Αριάδνης,και τού σμυριγλιού Αλέξανδρε. Αλλά και στα περισσότερα των Κυκλάδων.

      Delete
    4. Να είσαι καλά Κώστα. Με τις έντεχνες απαντήσεις σου μας βάζεις να ψαχνομαστε και αυτό είναι καλό.Ασε που μου μπήκε τώρα να κάνω γλιστριδα τουρσί.

      Delete
  4. Είσαι ωραίος, να'σαι καλά.

    ReplyDelete
  5. τελικά τί έγινε??
    εμένα πάντως αυτό που μου δωσες το άνοιξα σήμερα με γιουβέτσι και το απόλαυσα, μάλλον σου έτυχε η φιάλη
    Σωκράτης Τσακάλης

    ReplyDelete
  6. Πριν μια εβδομάδα άνοιξα και εγώ ένα από περιέργεια και δεν μύριζε καθόλου. Πάντως το θέμα είναι γενικότερο γιατί δεν μου έτυχε σε μία μόνο φιάλη. Είχα τουλάχιστον 3 συνεχόμενα περιστατικά με έντονη μυρωδιά φελλού και γιαυτό απογοητεύτηκα. Μόλις βρω λίγο χρόνο (αχ αυτός ο χρόνος...) σκέφτομαι να ανοίξω όλα τα μπουκάλια και να ξανά εμφιαλώσω αυτά που επιβιώσανε. Τα υπόλοιπα θα γίνου υποκείμενα διαφόρων πειραματισμών όπως αποστάξεις, οξοποιήσεις που πρότεινε ο φίλος κλπ.

    ReplyDelete