Sunday, September 29, 2019

Ζυγαριά ακριβείας.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα και κακόφημα όργανα μέτρησης, μία ζυγαριά ακριβείας μα βοηθάει να κάνουμε ότι ακριβώς λέει το όνομά της. Να ζυγίζουμε δηλαδή με ακρίβεια διάφορα πράγματα. Στην Ερασιτεχνική Οινοποίηση, αυτό που θέλουμε να ζυγίσουμε με ακρίβεια είναι το Μεταμπισουλφίτ, οι Ζύμες, τα θρεπτικα, το τρυγικό οξύ ή ότι άλλο θέλει κανείς να βάλει στον μούστο του ή το κρασί του.

Πριν από λίγα χρόνια αγόρασα μία τέτοια ζυγαριά για 15ευρώ.

Έχει ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων και μπορεί να ζυγίσει μέχρι 200gr.



Για να διαπιστώσω αν ζυγίζει σωστά έκανα μια δοκιμή ζυγίζοντας κέρματα.

από ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι η
1 κέρμα των 2 ευρώ ζυγίζει 8.50gr
1 κέρμα των 20 λεπτών ζυγίζει 5,74gr
1 κέρμα του 1 λεπτού ζυγίζει 2,3gr.

η ζύγιση έδωσε τα παρακάτω αποτελέσματα:

Για το κέρμα των 2 ευρώ ζύγισα 8,49gr από 8,50gr. Απόκλιση 0,01gr ή 0,1%



 για το κέρμα των 20 λεπτών ζύγισα5,70gr από 5,74gr. Απόκλιση 0,04gr ή 0,7%


 Για το κέρμα του 1 λεπτού ζύγισα2,29gr από 2,3gr. Απόκλιση 0,01 ή 0,4%



Σε σχέση με μία ψηφιακή ζυγαριά από αυτές που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα τα αποτελέσματα ήταν παραπλήσια και φυσικά στρογγυλοποιημένα σε ακέραιο αριθμό.


Για το κέρμα των 2 ευρώ το 8,49gr έγινε 9gr.


Για το κέρμα τον 20 λεπτών τα 5,70gr έγινας 6gr


Για το κέρμα του 1 λεπτού τα 2,29gr έγιναν 2gr.


Το συμπέρασμα είναι ότι και η ζυγαριά της κουζίνας μια χαρά την κάνει την δουλεία της αφού οι δόσεις των διαφόρων πρόσθετων που χρησιμοποιούμε στην οινοποίηση κυμαίνονται σε ένα εύρος αρκετών γραμμαρίων ανά εκατόλιτρο. Αν πέσει και ένα γραμμάριο παραπάνω δεν χάθηκε ούτε το κρασί ούτε ο κόσμος.














No comments:

Post a Comment