Monday, February 28, 2022

Μετάγγιση

4 μήνες μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης και της πρώτης μετάγγισης (απολάσπωσης ας το πούμε) το Ερυθρού 2021 ήρθε η ώρα για το βαρέλι. Όλον αυτό τον καιρό το κρασί ήταν σε ανοξείδωτη δεξαμενή εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες για να φάει τα κρύα του χειμώνα (και ήταν αρκετά φέτος) μπας και βοηθήσουμε λίγο την διαύγαση ανέξοδα.

Το βαρελάκι είναι χωρητικότητας 70lit της βαρελοποιεία Λιούτα από την Λάρισα. Το ξύλο είναι Ρουμανική Δρύς. Φέτος αγόρασα καινούριο βαρέλι και όχι ανακατασκευασμένο. Η κατασκευή πάρα πολύ καλή και προσεγμένη. Κατά το "στάνιάρισμα" δεν υπήρξε διαρροή από πουθενά. Θυμάμαι στο παρελθόν να έχω διαρροή σε βαρέλι που δεν σταμάταγε με τίποτα, τόσο που είχα αναγκαστεί να το επιστρέψω για αλλαγή.

Την πρώτη φορά που το γέμισα με νερό για να "στανιάρει" χωρίς να σκεφτώ, πήγα και το έκλεισα με την ξύλινη τάπα. Φυσικά την άλλη μέρα η τάπα δεν έβγαινε με τίποτα από το "φούσκωμα". Αναγκάστηκα να την καταστρέψω και ευτυχώς το κατάστημα από το οποίο προμηθεύτηκα το βαρέλι με εξυπηρέτησε δίνοντας μου μία καινούρια.

Για την συγκεκριμένη οινοποίηση θα εκμεταλλευτώ την πολύ καλή χρονιά που ήταν το 2021, τον πολύ υψηλό αλκοολικό βαθμό και την μακρά εκχύλιση που έκανα και θα αφήσω το κρασί στο βαρέλι για τουλάχιστον ένα χρόνο. 

Οψόμεθα.




No comments:

Post a Comment