Saturday, November 20, 2021

Απόσταξη 2021


...αφού με το καλό ολοκληρώθηκε η ζύμωση του Αγιωργίτικου και πίεσα τα στέμφυλα, τα πήρα και τα έβαλα μέσα σε ένα δοχείο, τα μούλιασα με νερό, τα ανακάτεψα καλά, τα άφησα λίγες ώρες και μετά τα ξαναπαίζεσαι για να πάρω ένα ζουμί που θα περιείχε μεγάλο μέρος από το αλκοόλ που είχε παραμείνει σε αυτά.

Δεν μέτρησα όγκο αλλά με το μάτι πρέπει να πήρα περίπου 30 λίτρα αλκοολούχου διαλύματος (δεν τολμώ να το πω κρασί αν και με την αρχειοελληνική έννοια του όρου σίγουρα ήταν). Το έβαλα σε ένα ανοξείδωτο δοχείο με βιδωτό καπάκι, έβαλα άζωτο και το έκλεισα με σκοπό σε μία εβδομάδα να κάνω απόσταξη.

Για λόγους που είναι άσχετοι με το αντικείμενο του ιστολογίου και ταυτόχρονα αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, η απόσταξη δεν έγινε μία εβδομάδα μετά αλλά τρεις εβδομάδες μετά. Το κρασοζούμι μου πλέον είχε ανθίσει για τα καλά αποτέλεσμα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σας σε αλκοόλ και της παντελούς έλλειψης θειώδη ανυδρίτη.

Δεν πτοήθηκα. καθάρισα το λευκό στρώμα που είχε δημιουργηθεί στην επιφάνεια (όχι σχολαστικά μπορώ να πω) και άρχισα την απόσταξη με ποσότητες 5 lit κάθε φορά.

Να σημειώσω ότι δεν γνώριζα την περιεκτικότητα σε αλκοόλ του προς απόσταξη υγρού αν και μία μέτρηση που έκανα με το αλκοολόμετρο έδειξε κάτι κοντά στο 7% αν θυμάμαι καλά.

 Μία τυπική διαδικάσία μετρήσεων για την απόσταξη αυτού το ζουμιού είναι η πιο κάτω:

Εκκίνηση της απόσταξης όταν η θερμοκρασία ήταν 93,3oC.

Περίπου στους 94oC σταθεροποιήθηκε η άνοδος της θερμοκρασίας επιβραδύνοντας σαφώς τον ρυθμό ανόδου.

1η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 120ml αποστάγματος και μετρήθηκε στους 59% alc.

2η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα άλλα 120ml αποστάγματος και μετρήθηκε στους 54% alc.

3η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα άλλα 110ml αποστάγματος και μετρήθηκε στους 49% alc.

4η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα άλλα 100ml αποστάγματος και μετρήθηκε στους 45% alc.

5η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα άλλα 100ml αποστάγματος και μετρήθηκε στους 40% alc.

6η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα άλλα 100ml αποστάγματος και μετρήθηκε στους 31% alc.

Σταμάτησα εκεί έχοντας πάρει μία σούμα με 46% οινόπνευμα.

 

Επανέλαβα αυτή την διαδικασία 3 φορές βράζοντας 5lit κρασοζούμι κάθε φορά.

 

Όταν όμως με πήρε ο χρόνος και άρχισε να βραδιάζει αποφάσισα να αποστάξω το περιεχόμενο μιας κατσαρόλας που είχα κρατήσει και περιέιχε την λάσπη που είχε μείνει στο βαρέλι μετά την μετάγγιση - απολάσπωση. η αναλογία ήταν 50% καθαρί κρασί και 50% λάσπη συνολιγκού όγκου περίπου 5lit. Κατά την απόσταξη οι διαφορά ήταν εμφανής:

Εκκίνηση της απόσταξης όταν η θερμοκρασία ήταν 89,7oC.

Περίπου στους 90oC σταθεροποιήθηκε η άνοδος της θερμοκρασίας επιβραδύνοντας σαφώς τον ρυθμό ανόδου.

1η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 120ml αποστάγματος και ήταν  στους 71% alc.

2η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 120ml αποστάγματος και ήταν  στους 68% alc.

3η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 110ml αποστάγματος και ήταν  στους 66% alc.

4η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 120ml αποστάγματος και ήταν  στους 63% alc.

5η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 110ml αποστάγματος και ήταν  στους 60% alc.

6η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 120ml αποστάγματος και ήταν  στους 51% alc.

7η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 100ml αποστάγματος και ήταν  στους 50% alc.

8η μέτρηση κατάφερα να πάρω όταν μάζεψα 100ml αποστάγματος και ήταν  στους 43% alc.

 Κάπου εκεί σταμάτησα γιατί το απόσταγμα άρχισε να βγαίνει με έναν ελαφρύ και ανεπαίσθητο χρωματισμό κάτι που δεν μου είχε ξανά τύχει.

Η διαφορά του να αποστάζω υψηλόβαθμο σε σχέση με χαμηλόβαθμό διάλυμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Στην 5η μέτρηση που έκανα στο υψηλό βαθμό διάλυμα πήρα την ίδια αλκοολοπεριεκτηκότητα αποστάγματος που πήρα στην 1η μέτρηση του χαμηλότερου διαλύματος. Είχα μαζέψει 50% περισσότερο απόσταγμα. Σε μία σοβαρή απόσταξη αυτές οι διαφορές μεταφράζονται σε χρόνο και χρήμα.

Ξανά για λόγους ανωτέρας βίας, δεν στάθηκε δυνατό να αποστάξω και το υπόλοιπο κρασοζούμι που είχα και αναγκάστηκα να το πετάξω, μένοντας μόνο με 3 lit περίπου αποστάγμα μονής απόσταξης. Μόλις βρω χρόνο θα προσθέσω και κάτι προπέρσυνα που έχω κρατημένα και θα κάνω δεύτερη απόσταξη.












 




   

No comments:

Post a Comment