Sunday, November 14, 2021

Ψύκτης Απόστακτήρα με Σωληνοειδή Εναλλάκτη.

Φέτος αποφάσισα να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό (ο θεός να τον κάνει) που χρησιμοποιώ για την απόσταξη φτιάχνοντας μία καινούρια διάταξη ψύξης. Φυσικά δεν ξέφυγα από το σχέδιο του σωληνοειδούς εναλλάκτη που με έχει βολέψει για τις μικρο-αποστάξεις που κάνω, απλά άλλαξα τα υλικά. Πήρα χαρτί και μολύβι, άνοιξά και ένα κατάλογο με χαλκοσωλήνες και εξαρτήματα και κατέληξα στην πιο κάτω λίστα υλικών:

3m Χαλκοσωλήνα Φ22x0,8

3m Χαλκοσωλήνα Φ15x0,7

4τεμ Συστολή Φ22-Φ15 

2τεμ Ταφ Φ22

1τεμ Ημικαμπύλη Αρσενική - Θηλυκή Φ15

1τεμ Καμπύλη Φ15

1τεμ Ημικαμπύλη Φ15

1τεμ Ρακόρ Μηχανικής Σύσφιξης Θηλυκό Φ15x1/2''

 



 Στην φωτογραφία υπάρχουν και 4 μούφες (2 Φ22 και 2 Φ15) οι οποίες δεν χρειάζονται στην κατασκευή.

 

Σκοπός είναι να περάσει η μικρή σωλήνα μέσα από την μεγάλη και στο διάκενο που δημιουργείται να ανακυκλοφορεί νερό το οποίο θα ψύχει τους ατμούς του αποστάγματος που θα διέρχονται μέσα από την μικρή σωλήνα. Για να υλοποιηθεί η κατασκευή θα πρέπει να λειανθεί η προεξοχή που έχει η συστολή για να μπορέσει να διέλθει όλη γύρω από τον μικρό σωλήνα




Πριν την συναρμολόγηση έπλυνα με καλό τρίψιμο το εσωτερικό των σωλήνων και των εξαρτημάτων μέχρι να σταματήσει να βγαίνει βρωμιά.

Η τελική διάταξη φαίνεται πιο κάτω...



 




στα σημεία που θα ανακυκλοφορούσε νερό, έκανα κασσιτεροκολλήσεις ενώ από τις ενώσεις που θα διέρχονταν οι ατμοί του αποστάγματος έκανα αυτοσχέδιες μηχανικές συνδέσεις στεγανοποιώντας εξωτερικά με τεφλόν. Μία σύνδεση την άφησα σχεδόν ελεύθερη για να μπορεί να ελευθερωθεί εύκολα η κατσαρόλα για άδειασμα και επαναγέμισμα.




No comments:

Post a Comment