Thursday, November 11, 2021

Πίνακες

 Έχοντας γράψει εδώ  για τον τρόπο υπολογισμού της ποσότητας του διοξειδίου του θείου σε σχέση με το pΗ του κρασιού που πρέπει να προσθέσουμε για να έχουμε σωστή προστασία χωρίς υπερβολές όσον αφορά την προσθήκη του γρήγορα κατάλαβα ότι δεν είναι δυνατό να κάθομαι να διαβάζω όλο αυτό το κατεβατό για να θυμάμαι τον τρόπο υπολογισμού.Για να βοηθηθώ λοιπόν χρησιμοποιώ δύο πίνακες που έφτιαξα.

Ο πρώτος πίνακας, με βοηθάει στο να υπολογίζω γρήγορα και με ακρίβεια τον όγκο του κρασιού στο οποίο πρόκειται να γίνει η όποια προσθήκη. Συνήθως χρησιμοποιώ ανοξείδωτα βαρέλια, ένα των 150lit και ένα των 100lit και πιο σπάνια ένα των 75lit. Έχοντας μετρήσει την εσωτερική τους διάμετρο, έφτιαξα τον πιο κάτω πίνακα για τον δοχείο των 150lit και άλους δύο αντίστοιχα για τα υπόλοιπα δοχεία που έχω.


Μετρώντας της απόσταση από την ελεύθερη επιφάνεια του κρασιού μέχρι το άνοιγμα της δεξαμενής μπορώ να βρίσκω γρήγορα τον όγκο του κρασιού που περιέχεται σε αυτήν. Για παράδειγμα, μετά από την απολάσπωση που έκανα πριν λίγες μέρες, μέτρησα απόσταση από το χείλος μέχρι την επιφάνεια του κρασιού 44,5cm. Από τον πίνακα μου βλέπω ότι στο δοχείο έχω 84,6lit κρασιού … πες 84 lit.

Στην συνέχεια και αφού πρώτα έχω μετρήσει το pH, χρησιμοποιώ τον πιο κάτω πίνακα από τον οποίο θα βρω πόσο gr μεταμπισουλφίτ θα πρέπει να προσθέσω στα 100lit (κρασιού ή μούστου). 


Για παράδειγμα φέτος μέτρησα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης και την απολάσπωση  pH 3,44. Για κόκκινο κρασί θα πρέπει να προσθέσω περίπου 5,7gr ΜΒΤ/100lit. Εύκολα προκύπτει ότι για τα 84 lit κρασιού που έχω στην πραγματικότητα θα πρέπει να προσθέσω 5,2x84/100 = 4,4 gr μεταμπισουλφιτ.

Ανακατεύω, σφραγίζω και περιμένω.


No comments:

Post a Comment