Tuesday, December 11, 2018

Γράμμα στον Αϊ Βασίλη

Πριν λίγες μέρες και εν όψη των εορτών, έστειλα ένα γράμμα στον Αϊ Βασίλη. Του εξηγούσα πόσο καλός και φρόνιμος ήμουν όλη τη χρονιά.

Ειδικά σε σχέση με την οινοποίηση, του έγραψα αναλυτικά πόσο πολύ διάβασα όλον τον προηγούμενο χρόνο, πόσο προσεκτικός ήμουν με τα σταφύλια όταν τα έκοψα, πόσο επιλεκτικός ήμουν όταν τα έσπασα, πόσο μαλακός ήμουν όταν τα πίεσα και πόσο υπομονετικός είμαι τώρα με το κρασί μου που ξεκουράζεται στις οινολάσπες του.

Αφού του έγραψα αναλυτικότατα ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα, στο τέλος, του ζήτησα αν μπορεί και αν έχει το χρόνο, να μου φέρει ένα μικρό βαρελάκι, δρύινο, έτσι για να βάλω το κρασάκι μου να ξεκουραστεί λίγο στην ζεστασιά του ξύλου παρά που το έχω τώρα στο ψυχρό και άψυχο ανοξείδωτο δοχείο.

Σήμερα έλαβα την απάντηση του μαζί με ένα μικρό δεματάκι.

Αφού με επαινούσε για όλα αυτά που έκανα μέσα στην χρονιά δίνοντας μου τη συμβουλή να συνεχίσω έτσι, μου εξήγησε - πολύ ευγενικά οφείλω να πω - ότι για εφέτος δεν δικαιούμαι δώρο γιατί η οικογένεια μου έχει ξεπεράσει προ πολλού το ανώτατο όριο παράδοσης δώρων από τον Αϊ Βασίλη με τις επιστολές που είχαν προλάβει να στείλουν τα αγγελούδια μου πολύ πριν από εμένα.

Για να μην με στεναχωρήσει όμως και για να μην πάψω να πιστεύω σε αυτόν, μου έστειλε συμβολικά κάτι, έτσι για το καλό.

Καλές γιορτές με υγεία.







Wednesday, November 14, 2018

Νεμέα 1966

"Εδώ η γη είναι όμορφη, αλλά αχάριστη και σκληρή σαν όλες τις γυναίκες"

Λόγια του Σταύρου, ενός αμπελουργού από το Κουτσομόδι της Νεμέας όπως τα αποτύπωσε στο βιβλίο του "Το Ελληνικό Καλοκαίρι" ο Jacques Lecarriere (εκδόσεις Χατζηνικολή).

O Jacques Lecarriere έκανε το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα το 1947 και το τελευταίο του το 1966 χρονιά που κατά πάσα πιθανότητα έλαβε χώρα η παραπάνω δήλωση. Και συνεχίζει ο Σταύρος...

"Εδώ ζούμε από τα σταφύλια. Η γη δεν είναι καλή για ελιές και η σοδειά είναι φτωχιά. Ψηλα, πέρα-κείθε έχουν άφθονο νερό, χειμάρρους και γρασίδι. Το βουνό γύρω στη Γκούρα και τον Φενεό, είναι γιομάτο καστανιές. Εδώ η γη είναι φτωχή. Όλο το νερό πάει στ' αμπέλια. Και μια χρονιά να πέσει η τιμή της σταφίδας, χρεωνόμαστε στην αγροτική τράπεζα για όλη μας τη ζωή".

Σε άλλο σημείο του βιβλίου του ο συγγραφέας κάνει το εξής σχόλιο:

"Άντρες και γυναίκες δούλευαν στα χωράφια (ήταν εποχή για κουκιά και ελιές)  σιάζανε κάθε τόσο τα μαύρα τσαμπιά πάνω στις λιάστρες και μου δίναν χούφτες απ' αυτά τα χλιαρά σταφύλια που ήταν κιόλας γλυκά.

Απ' αυτά τα σταφύλια (όχι βέβαια απ' αυτά που ξεραίνουν) με την ζουμερή και σκοτεινή σάρκα φτιάχνουν εδώ αυτό το βαρύ,το σχεδόν μαύρο κρασί που κρατάει όμως με θαυμαστό τρόπο την γεύση του σταφυλιού που ονομάζουν σε αυτά τα μέρη αίμα του Ηρακλή".




Tuesday, October 23, 2018

Wednesday, October 17, 2018

Περί Βύθισης καπέλου

Έφτιαξα ένα εργαλείο για την βύθιση το καπέλου που σχηματίζεται κατά την Αλκοολική Ζύμωση. Το στέλεχος και οι βίδες είναι από ανοξείδωτο χάλυβα ενώ η επίπεδη επιφάνεια από πολυαιθυλένιο. Το ύψος του είναι τέτοιο ώστε να χωράει όρθιο στην δεξαμενή της ζύμωσης για να μπορώ να το έχω μόνιμα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο μικραίνω τις πιθανότητες να "μολύνω" τον σταφυλοπολτό με "ανεπιθύμητες ουσίες" προερχόμενες από τα έξω.




Saturday, October 13, 2018

Πατέντα στην Πατέντα

Πρώτη φορά φέτος παρουσιάστηκε η ανάγκη για υποβοήθηση της Αλκοολικής Ζύμωσης με θέρμανση. Από μόνη της η ζύμωση έφτασε μέχρι τους 25 οC. ήρθε η ώρα να αρχίσω να υποβοηθάω της σταδιακή της αύξηση όσο περνάνε οι μέρες. Στα γρήγορα λοιπόν ετοίμασα μία πατέντα για την θέρμανση που την ενσωμάτωσα στην πατέντα για την ψύξη.

Υλικά:

1 εμβαπτιζόμενη αντίσταση
1 ρευματοδότης ράγας.

Σκοπός. Να ζεστάνεται το προς ανακυκλοφορία νερό μέχρι μία επιθυμητή και ρυθμιζόμενη θερμοκρασία.

Φυσικά χρησιμοποίησα την διάταξη αυτοματισμού που υπάρχει ήδη για την ψύξη. Η δουλειά έγινε πρόχειρα και γρήγορα. Μόλις τελειώσω με την οινοποίηση θα κάνω και μία τακτοποίηση.

Thursday, October 11, 2018

Βύθιση καπέλου.




Από μυρωδιά και χρώμα καλά τα πάμε.

Η ζύμωση είναι στα φόρτε της. Το καπέλο επανασχηματίζεται λίγα λεπτά μετά από κάθε βύθιση.

Επιτέλους άρχισαν να πέφτουν και οι βαθμοί.

 

Wednesday, October 10, 2018

Αερισμός

3ή μέρα Αλκοολικής Ζύμωσης σήμερα. Όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς. Ήρθε η ώρα να δώσουμε λίγο αέρα στις ζύμες να αναπνεύσουν.


 

 

Οι βαθμοί Μπωμέ καρφωμένοι στο 13,5 (χωρίς την διόρθωση) παρόλο που η ζύμωση φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένω.

Monday, October 8, 2018

Οινοποίηση 2018

Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.


































Sunday, October 7, 2018

Τρύγος 2018

Επιτέλους έφτασε η μέρα που περίμενα έναν χρόνο. Μέρα τρύγου. Για πρώτη φορά τόσο αργά. Η χρόνια δύσκολη απ' ότι λένε όλοι. Οι τελευταίες μέρες ακόμη δυσκολότερες με βροχές και αέρα. Από άποψη προετοιμασίας όλα ήταν έτοιμα. κλούβες, ψαλίδια, βαρέλια, καινούρια μηχανήματα, όλα πλυμένα και καθαρά.

Σαββάτο 6:00 το πρωί χτύπησε το ξυπνητήρι. Φόρτωμα οι κλούβες, στάση για καφέ και στον δρόμο για την Νεμέα.




 Άσχετο, αυτός που έβαψε την Κακιά Σκάλα πρέπει να είναι ΠΑΟΚτζης μέχρι το κόκαλο. Όλα ασπρόμαυρα. Χα, χα. Σίγουρα η επιλογή έγινε με βάση τις φωτοτεχνικές απαιτήσεις των νέων φωτιστικών LED που έχουν εγκαταστήσει αλλά το αποτέλεσμα είναι σκέτο ΠΑΟΚ.


Να και δύο καλλιτεχνικές.



Στο θέμα μας τώρα.

Φέτος έφτασα στον Ασπρόκαμπο Νεμέας για σταφύλι. 800m υψόμετρο (το χωράφι όχι το χωριό).






Πρώτη έκπληξη, η θερμοκρασία στους 9oC. Δεν το περίμενα.




Το σταφύλι ήταν βιολογικής καλλιέργειας με μόνο βιολογικά ραντίσματα παρά το δύσκολο της χρονιάς και με μικρή στρεμματική απόδοση κάτω από 700kgr / στρέμμα. Κατά τα τα λεγόμενα του προμηθευτή μου γιατί από αμπελοκαλλιέργεια δεν σκαμπάζω τίποτα.

Παρά τον άσχημο καιρό των τελευταίων ημερών η πρώτη ύλη ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.




Το χωράφι λασπωμένο ακόμη από τις βροχές των τελευταίων ημερών ή και από την υγρασία που ήταν πανταχού παρούσα στην περιοχή.

Τρύγησα 5 κλούβες Αγιωργίτικο και 3 κλούβες Cabernet Sauvignon. Φόρτωμα και επιστροφή για τα υπόλοιπα.



 Έχω μεγάλες προσδοκίες. Για να δούμε.