Wednesday, September 30, 2020

Μοσχοφίλερο 2020 - Απολάσπωση

Ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέμα τραγουδούσε κάποτε ο Πορτοκάλογλου, ψέματα ψέματα όλα είναι ψέμα τραγουδάω και εγώ εν έτη 2020.

Αν πότε διαβάσετε σε κάποια οινολογία ότι η λάσπη στην λευκή οινοποίηση είναι το 10% του παραληφθέντος γλεύκους ΜΗΝ το πιστέψετε. ΨΕΜΑΤΑ. 

Έκανα φέτος στατική απολάσπωση 2 φάσεων και το ποσοστό της λάσπης είναι ένα τεράστιο 25%. Βέβαια για να φτάσω από τα 130lit γλεύκους να παραλάβω 97lit καθαρού μούστου έκανα την υπέρτατη βλακεία. Εξηγούμαι.

Αφού την πρώτη μέρα όλα πήγαν ρολόι και κύλησαν ομαλά κατά το σπάσιμο και την πίεση, πρόσθεσα μεταμπισουλφίτ (πότε δεν θα μπορέσω να πω σωστά αυτή τη λέξη, αυτό το λάμδα μπροστά από το φι με εξουθενώνει) κατά τα γνωστά και άφησα το γλεύκος να ηρεμήσει για 24 ώρες ώστε να κάνω την μετάγγιση της απολάσπωσης. Και πάω ο βλάκας η πιο σωστά ο ΒΛΑΚΑΣ και τραβάω τον μούστο από την κάνουλα, τραβώντας φυσικά απίστευτες ποσότητες λάσπης. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζω να επαναλάβω την διαδικασία περιμένοντας άλλες 24 ώρες απολασπωθεί το γλεύκος. Για να βεβαιωθώ ότι δεν θα ξεκινήσει η ζύμωση, την απολάσπωση την έκανα στο δοχείο των 150lit που χρησιμοποιώ για την αλκοολική ζύμωση και στο οποίο μπορώ να ρυθμίζω την θερμοκρασία. Έτσι έριξα την θερμοκρασία (πολύ εύκολα) στους 17oC και περίμενα ξανά. Το αποτέλεσμα στην δεύτερη απολάσπωση ήταν να παραλάβω 77lit πολύ καθαρού μούστου αφού τράβηξα με σιφωνισμό από πάνω ελέγχοντας κάθε φορά το βάθος αναρρόφησης. Όταν πήρε αρχή η λάσπη να ανεβαίνει (αυτό το κορδόνι λευκού ιζήματος που πάει και χώνεται στο λάστιχο) σταμάτησα την διαδικασία. Έριξα όλο το υπόλοιπο γλευκος σε ένα τρίτο δοχείο, καθαρισα το δοχείο των 150λιτ και πρόσθεσα τον απολασπωμεο μούστο εκεί. 

Την την άλλή μέρα, από το μικρότερο δοχείο που είχα ρίξει τις λάσπες, παρέλαβα άλλη μία μικρή ποσότητα καθαρού γλεύκους φτάνοντας το σύνολο των 97lit έχοντας ξεκινήσει από τα 130lit. είχα δηλαδή 33lit  λάσπης.

Με λίγα λόγια...

  • Σαββάτο μεσημέρι ξεκίνισε η 1η απολάσπωση
  • Κυριακή βράδυ κάνω μετάγκιση από την κανουλα τραβόντας όπως είναι φυσικό έβα σκασμό λάσπες,
  • Δευτέρα βράδυ κάνω την επιτυχημένη απολάσπωση.
  • Τρίτη βράδυ παίρνω ότι υπόλοιπο μούστο θα μπορούσαν να μου δώσουν οι λάσπες που είχαν απομείνει.

Μιλάμε για μια ταλαιπωρία και για μένα και για τον μούστο.

Από την ημέρα της επιτυχημένης απολάσπωσης και μετά ο μούστος βρίσκεται σε σταθερή θερμοκρασία 18,0oC και η ζύμωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Για να προστατεύσω από περαιτέρω οξείδωση αφού το γλεύκος αερίστηκε για τα καλά με τόσες μεταγγίσεις, αποφάσισα να γεμίσω το δοχείο του μούστου με το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται σε φουλ ρυθμούς από την ζύμωση των στέμφυλων που έχει ήδη ξεκινήσει.







2 comments:

  1. Ανδρέα ,για να γίνουν πιο συμπαγείς οι οινολάσπες , και κατά συνέπεια μικρότερες οι απώλειες , καλό είναι να κατεβάζεις την θερμοκρασία του μούστου στους 12 βαθμούς . setoinos

    ReplyDelete
  2. Το σημειώνω για του χρόνου.Θα πρέπει βέβαια να μετατρέψω και τις υπόλοιπες δεξαμενές μου σε διπλού τοιχώματος για να έχω αυτήν την δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή έχω μόνο μία 150lit με δυνατότητα ψύξης που φυσικά την έχω για τις ζυμώσεις.

    ReplyDelete