Πέντε μέρες μετά από την παραλαβή του γλεύκους σκεφτικά τα εξής:
Έχω ένα μούστο με πολύ χαμηλό pH=3,18 και βαθμούς μπωμέ 12,1 οι οποίοι θα μου δώσουν κρασί περίπου 12,6% vol. Δεδομένου του χαμηλού pH δηλαδή του αρκετά όξινου χαρακτήρα του κρασιού αποφάσισα να αυξήσω λίγο το ποσοστό αλκοόλης που θα πάρω στο τέλος. Επειδή δεν μου αρέσουν οι υπερβολές (εκτός από όταν τρώω) η αύξηση αυτή της αλκοόλης επιλέχτηκε να είναι μόνο 0,4% ούτως ώστε να φτάσω στο στρογγυλό 13% αλκοόλη. Φυσικά θα υπάρχουν και απώλειες κατά την όλη διαδικασία οι οπόιες όμως θα υπήρχαν ούτως ή άλλως.
Σύμφωνα με τα βιβλία χρειάζομαι 2kgr ζάχαρη στα 100lit για να αυξήσω την αλκοόλη κατά 1%. Αρά για να την αυξήσω κατά 0,4% χρειάζομαι 0,8kgr ζάχαρης. και δεδομένου ότι η ποσότητα του μούστου μου είναι 100lit περίπου (97lit για την ακρίβεια) αυτή είναι και η τελική ποσότητα που πρόσθεσα.
Η θερμοκρασία σταθερά γύρω από του 18oC.
Αμέσως μετά την προσθήκη της ζάχαρης λες και υπήρξε κάποιο σοκ στις ζύμες και ξυπνήσανε. Δημιουργήθηκε ένα καπέλο από λευκό αφρό στην επιφάνεια που διατηρήθηκε. Αποφάσισα να βάλω λίγο φρένο στην ζύμωση (ελάχιστο) ρίχνοτας την θερμοκρασία κατά 1οC δηλαδή στους 17oC. Όλα αυτά το απόγευμα. Την άλλη μέρα το πρωί το καπέλο είχε εξαφανιστεί και η ζύμωση βρισκόταν πλέον σε πλήρη εξέλιξη με μία ωραία, απαλή και ομοιόμορφη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.
Η εικόνα της ζύμωσης 2/10/2020 το απόγευμα πριν την προσθήκη της ζάχαρης. Θερμοκρασία στους 18oC.
Η εικόνα της ζύμωσης την άλλη μέρα το πρωί 3/10/2020. Θερμοκρασία στους 18oC
Η εικόνα της ζύμωσης στις 4/10/2020 το πρωί. Θερμοκρασία στους 17oC
Η εικόνα της ζύμωσης στις 4/10/2020 το βράδυ. Θερμοκρασία στους 17,5oC
Και η μέχρι στίγμής εξέλιη της ζύμωσης. Με μπλέ οι βαθμοί μπωμέ, με πορτοκαλί η θερμοκρασία του μούστου, της αλκοολικής ζύμωσης δηλαδή και με γκρί η θερμοκρασία περιβάλοντος.
No comments:
Post a Comment