Thursday, October 22, 2020

Μοσχοφίλερο 2020 - Αλκοολική Ζύμωση 5

Επιτέλους Τέλος

 

Μετά από 24 ολοκληρώθηκε η ζύμωση.

 


Όπως έγραψα και σε προηγούμενη ανάρτηση έστω και αυτό το ελάχιστο τσίμπημα της θερμοκρασίας 0,5οC προς τα πάνω (από 17,5 σε 18,0oC) άφησε το αποτύπωμα της στην καμπύλη. 

Το ειδικό βάρος περίπου 0,992...


Για πρώτη φορά σε λευκή οινοποίηση μου δημιουργήθηκε το εξής φαινόμενο. Την 19η μέρα της ζύμωσης και ενώ η ζύμωση εξελισσόταν πολύ ήρεμα χωρίς αφρισμό, ξαφνικά δημιουργήθηκαν έντονες φυσαλίδες στην επιφάνεια που διατηρήθηκαν μέχρι το τέλος της ζύμωσης. Οι φυσαλίδες ήταν καθαρές και δεν μου έδιναν την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποια αρρώστια. 



 

 










Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ (αν δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια) ότι τόσες μέρες ζύμωσης ζύμωσης σε χαμηλή θερμοκρασία είχε καταστήσει το κρασί κορεσμένο σε διοξείδιο του άνθρακα που απλά προς το τέλος "έσκασε" και άρχισε να ελευθερώνεται. Το συνδυάζω και με την κακοκαιρία που έκανε εκείνες τις μέρες την εμφάνηση της και το χαμηλό βαρομετρικό που πιθανότατα να είχε επικρατήσει.


Εδώ και δύο μέρες το κρασί βρίσκεται σε σταθερή θερμοκρασία των 10oC (update: 8oC μετά από 2 μέρες) μήπως και μπορέσουμε να γλυτώσουμε λίγο από τα τρυγικά άλατα.


Έχω δρόμο ακόμα...






4 comments:

  1. Ανδρέα οι φυσαλίδες μάλλον μοιάζουν για μηλογαλακτική ζύμωση .

    setoinos

    ReplyDelete
  2. Πλάκα μου κάνεις!!! Τόσα χρόνια προσπαθώ για μΜλογαλακτική στα κόκκινα και μου βγήκε τώρα στο λευκό. Χα, Χα, θα τρελαθώ. Τώρα που το λες και το ξαναβλέπω βγάζει νόημα. Ούτε που πέρασε από το μυαλό μου αυτό το ενδεχόμενο. Πρωτοείδα φυσαλίδες όταν το ειδικό βάρος ήταν 0,997. Προς το τέλος της ζύμωσης δηλαδή αλλά σαφώς πριν την ολοκλήρωση της. Άρα και να ήθελα να την διακόψω δεν θα μπορούσα. Κρίνοντας από τις φωτογραφίες, 20 Οκτώβρη η Μηλογαλακτική ήταν σε εξέλιξη (αν και σε μικρή επιβράδυνση). Στις 21 Οκτώβρη, Έριξα την θερμοκρασια στους 10oC που σημαίνει ότι μάλλον διέκοψα την διαδικασία κάπου στην μέση ή λίγο μετά από αυτή. Ελπίζω να αφήσει θετικό αποτύπωμα στο κρασί.

    ReplyDelete
  3. "Βάσει του οργανοληπτικού ελέγχου, αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ότι με τη μηλογαλακτική ζύμωση στο μοσχοφίλερο βελτιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του των οίνων της ποικιλίας αυτής"

    πηγή:
    http://dspace.aua.gr/xmlui/bitstream/handle/10329/6531/Sideris_E.pdf?sequence=3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε από αυτό νομίζω ότι δικαιούμαι να δοκιμάσω !
      Όταν συναντηθούμε .

      Delete